Petőfi
Üdvözöljük Programok Tanítók Iskola nyitogató 2023-2024

ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők! Kedves Támogatóink!

Szívesen fogadjuk az 1%-os felajánlásaikat iskolánk alapítványa számára!

A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány
18387586-1-04

MENZA ügyintézés

hétfőtől-csütörtökig: 7.30-15.30
pénteken: 7.30-14.30

ebédfizetési napokon:
7.00-17.00

Kiss Renáta
+36 20/260-28-26

További információk

Védőnő

Balogh Edit
+36/20/550-5218
Iskolában tartózkodása:
H, K, Cs 8.00-15.00

Iskolarendőr

Kónya Orsolya
06/66/523-700

Támogatóink

mentorhalo hatartalanul hatartalanul kormany ekreta

Beszámoló a zene világnapjáról

„Aki zenével indul az életbe,
az életnek olyan kincsét kapja ezzel,
amely átsegíti őt a bajon.” (Kodály Zoltán)
 
Beszámoló a zene világnapjáról

Ebben a tanévben rendhagyó módon, a járványügyi szabályok betartását figyelembe véve rendeztük meg a zene világnapját a Beethoven-emlékév alkalmából.
A rendhagyó ének-zene órákon és a Képes zenetörténeti kiállításon a 250 éve született zseniális zeneszerzőre, Ludwig van Beethovenre emlékeztünk meg. A kiskiállítás az első emeleti folyosón volt megtekinthető.
„Bach az Isten, Mozart az Angyal, Beethoven az Ember.” - hallgattuk a Sulirádión keresztül az 5.b osztály tanulóitól az ünnepi műsorban. Köszönjük a színvonalas műsort és a hangtechnika kezelésében a segítséget. A zene megrendítő, szívhez szóló erejével találkoztam az egyik osztályban, ahol megható pillanatokat éltünk át. Ez is rendhagyó volt.
Beethoven IX. szimfóniájának Örömódája Európa himnuszává nemesült. Összetartó erejét, hatását közös énekléssel szerettük volna érvényesíteni, azonban jelen esetben csak tanórákon tudtuk meghallgatni, maszk mögött énekelni.
Zenei keresztrejtvényfejtő versenyt hirdettünk a 2-8. osztályos tanulók részére az életkori sajátosságokat figyelembe véve, az 1. osztályosoknak pedig hangszeres színező volt a feladatuk. A megoldásban segítségükre volt a kiállítás képeinek és magyarázatainak elolvasása, értelmezése. A tanulók a keresztrejtvényt a saját tantermükben oldották meg, majd a „zenedobozba” helyezték a megoldást.

A Zenei keresztrejtvényfejtő verseny eredményei:
Dicséretben részesítjük az 1. osztályosokat az esztétikus színezőkért, a 2. osztályos tanulókat a megoldásokért és a színezésekért, melyet emléklappal és jutalommal értékeltünk. A legszebb rajzokat, színezőket kiállítjuk az 1. emeleten
A 3.a és c, 4.b és c csapatai nagyon sok hibátlan megoldást küldtek be, ezért helyezést nem tudunk hirdetni, azonban jutalomban mindenki részesült. Köszönjük a tanító nénik segítségét.
A felső tagozatos tanulók megoldásai közül az alábbi eredmény született:
  1. helyezés Cili és Lili 7.c
  2. helyezés Dávid és Szöszi 7.c
  3. helyezés Kinga és Aida 5.a
Elismerésül mindenki emléklapot kapott, melyet személyesen adtunk át az osztálytermükben.
Továbbra is fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a művészetek- ezen belül a zene- milyen fontos szerepet játszik az emberek életében. Beethoven csak ötvenhat évet élt (ebből siketen 16-ot), de művei tanúsága szerint mindig lázongó, ifjú lélek maradt.
„A zene magasabb rendű megnyilatkozás, mint minden bölcsesség és filozófia.” – vallotta Ludwig van Beethoven.
 
Békéscsaba, 2020. 10. 09.                                                    
Greksza Attiláné és Rábai Gabriella